dinsdag 19 november 2013

Uiltje

Na het hartje, het bloemetje en het vlindertje, was het tijd voor een uiltje. 
Het engelse patroontje (met heel veel duidelijke foto's) vind je hier
de nederlandse vertaling is van mezelf.


Benodigdheden

- haakkatoen Catania
- wiebeloogjes 15mm
- vulmateriaal


Afkortingen
l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
hst = half stokje
st = stokje


Lichaam (2x)

Haak een ketting van 4 l en sluit de ring met een hv in de 1e l van de ketting.

Toer 1 : 3l (dit telt als het 1e st). Haak 13st in de ring, sluit met een hv in de bovenste van de 3l die je aan het begin haakte. Bind af.
Toer 2 : de volgende 2 toeren worden gehaakt tussen de stokjes van de 1e toer (ziefoto op de engelse blog). Maak tussen de steken van de 1e ronde een hv om een nieuw kleur vast te maken, 3l (telt als het 1e st) + 1st in de 1e lus van de vorige toer, 2st in elk van de volg st (28 steken, of 14 clusters van 2st), 1hv in de 3e lus van 1e 3l. Bind af.
Toer 3 : maak voor deze toer een nieuw kleur vast in om het even welke ruimte tussen de clusters van 2st van toer 2 en haak 3l (telt als het 1e stokje) + 2st in de 1e st van de vorige toer, 3st in elk van de ruimtes tussen de clusters (14 clusters van 3st), sluit met een hv in de bovenste lus van de 1e 3l en bind af.
Toer 4 : in deze toer beginnen we met de kop van de uil. De st van deze toer worden in (niet tussen) de st van toer 3 gehaakt. Maak een nieuw kleur vast (tussen 2 clusters) met een hv en haak 2l, *2st, 1st, 1st*, herhaal * * 1 keer, 1hst, 1v in de overblijvende st tot het einde van de tor. Sluit met een hv in de bovenste lus van de 2l van het begin.
Toer 5 : 1l, 2st, 1st, 1hst, 1v in de volg 3 steken, 1hst, 1st, 2st, in volg st: 1hst + 1l, 1hv in de volg st. Bind af. Laat een lange draad over om de cirkels aan elkaar te naaien
Ogen (2x)(of vervang door wiebeloogjes van 1,5 cm)
Haak een ketting van 3l, 11hst in de 1e l van de ketting. Trek aan de begindraad en er ontstaat een mooi oogje. Sluit de ring met 1hv in de bovenst lus van de 1e 3l. Bind af en hou een lange draad nodig om de oogjes vast te naaien.
Snavel
Naai met een contrastkleur een snavel om de middelste cluster van toer 3 in de kop van de uil te bedekken. Bind af en weef de draadjes in.

Afwerking
Naai de ogen rondom rond vast aan de kop en naai zwarte kraaltjes vast in het midden van het oog voor de pupillen.
Naai de 2 cirkels met de verkeerde kant (goeie kant naar buiten) tegen elkaar en vul ondertussen op met vulmateriaal.
Oren (2x)
Neem een beetje draad in dezelfde kleur als de rand van je uil, genoeg om in 4 te vouwen en om +/- 20cm te hebben om mee te werken. Zoek het midden van je bundeltje en steek je haaknaald door verschillende steken in de hoek van de kop van je uil. De haaknaald moet je er van achter naar voor insteken (oeps, daar heb ik dus over gelezen ...). Trek een lus, trek de draden hierdoor en trek strak aan. Knip de draadjes af op de gewenste lengte.
Vleugels (2x) (optioneel)
Haak een ketting van 8l. Steek je haaknaald in de 2el vanaf de naald en haak 1v. Haak 1hst in elk van de 2 volg l, 1st in elk van de 3 volg l, nu heb je nog 1l over. Haak hierin 1hst, 1l, 1hv, 1l en 1hst. Dit vormt de top van je vleugel. Trek aan de draad om de ketting wat strakker aan te trekken. Vervolgens werk je aan de andere kant van de beginketting naar beneden. Haak 1st in elk van de volg 3st, 1hst in elk van de volg 2st, 1hv in de laatste st. Bind af en laat een lange draad over om de vleugel aan je uil vast te naaien. Het smalste gedeelte is de onderkant van de vleugel.
Haak (indien gewenst) een ketting van 25l en naai dit vast bovenaan de kop van de uil. Dit is een lusje om het uiltje aan op te hangen.